Infrarood thermografie: Voorbeelden van gebruik bij orthopedische en sportgeneeskundige aandoeningen

Korte samenvatting van het thermografisch onderzoek

De diagnostische waarde van de lichaamstemperatuur is al eeuwen bekend. Aandoeningen zoals encefalitis (symptomen: koorts, tremor, toevallen, verwarring, delirium, angst en braken) werden zelfs beschreven door Hippocrates en Galenos in het oude Griekenland. Te hoge of te lage lichaamstemperaturen beïnvloeden het metabolisme, de stofwisselingsprocessen en de orgaanfunctie en kunnen zelfs weefsel beschadigen.

Conclusie: Infraroodthermografie biedt ons in onze orthopedische en sportgeneeskundige praktijk een aanvullende beeldvormingsprocedure die snel, niet-invasief, pijnloos, objectief en vooral stralingsvrij is. De kleurgecodeerde visualisatie van kleine verschillen in huidtemperatuur en de gespecialiseerde Thermohuman-software (camera: X4VIson van HT ITALIA SRL) maken een beoordeling van thermografische beelden mogelijk die gemakkelijk gestandaardiseerd kan worden. In een online artikel in de sportärztezeitung schreef de sportwetenschapper Kornelius Kraus MD over zijn jarenlange ervaring met infraroodthermografie als beoordelingsmethode voor sportgeneeskunde en prestatiefysiologie (link). Dit omvatte de bevinding dat pijn correleert met coördinatiestoornissen en dat het vermogen om te ontspannen slechter was in de warmere hamstrings (Kraus 2019). Tot op heden hangt de diagnostische interpretatie van de beelden in hoge mate af van de onderzoeker en vereist zij ervaring. Volgens ons kan infraroodthermografie een waardevolle en innovatieve aanvullende beeldvormingsprocedure in de orthopedie en de sportgeneeskunde worden, naast gevestigde diagnostische procedures zoals echografie, MRI en elektromyografie. Tot nu toe zijn er geen gerandomiseerde prospectieve studies waarin de informatieve waarde van deze procedure wordt vergeleken met die van andere beeldvormingsprocedures. Goed opgezette studies zijn nodig om de waarde van deze beeldvormingsprocedure in de musculoskeletale diagnostiek verder te onderzoeken.

Stefan Mattyasovszky, MD (2022). Infrared thermography: Examples of use in orthopaedic and sports medicine disorders. sports.medicine. newspaper (international edition of Sportarztezeitung).

De voordelen van ThermoScope

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hi there!

Hallo!

You landed on the English page. If you prefer another language, please select below: