Infraroodthermografische beeldvorming van de borstwanddoorbloeding bij patiënten die een coronaire bypassoperatie ondergaan

Korte samenvatting van het thermografisch onderzoek

Coronaire hartziekte is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak, waarbij de coronary artery bypass graft (CABG) de belangrijkste behandelmethode is bij gevorderde ziekte van meerdere vaten. Het gebruik van de interne mammary arterie (IMA) als transplantaat verzekert een betere overleving op lange termijn, maar een verminderde doorbloeding van de borstwand leidt vaak tot infectie op de plek van de operatie en een verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Infraroodthermografie (IRT) heeft zich de afgelopen decennia gevestigd als een niet-invasieve diagnosetechniek. De toepassingen variëren van diergeneeskunde tot menselijke geneeskunde en van hoofd tot teen. In dit onderzoek gebruikten we IRT bij 42 patiënten die een CABG kregen om de veranderingen in huidoppervlaktetemperatuur preoperatief, twee uur, 24 uur en 6 dagen na de operatie te bepalen. De resultaten toonden een significante en onafhankelijke daling van de oppervlaktetemperatuur 2 uur na de operatie op het gehele oppervlak van de borstwand, alsmede een verdere daling aan de linkerzijde na het wegnemen van de IMA. De temperatuur was na 24 uur weer normaal en bleef dat ook na 6 dagen. De studie heeft aangetoond dat IRT voldoende gevoelig is om de bekende, subtiele vermindering van de borstwandperfusie in verband met het oogsten van de IMA aan te tonen.

Trefwoorden: Borstwandperfusie; Coronaire bypass; Infraroodthermografie; Interne mammary arterie; Weefselperfusie.

Rasche S, Kleiner C, Müller J, Rost A, Ghazy T, Plötze K, Tetzlaff R, Matschke K, Bota O. Infrared Thermographic Imaging of Chest Wall Perfusion in Patients Undergoing Coronary Artery Bypass Grafting. Ann Biomed Eng. 2022 Dec;50(12):1837-1845. doi: 10.1007/s10439-022-02998-x. Epub 2022 Jun 30. PMID: 35773416; PMCID: PMC9794541.

De voordelen van ThermoScope

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hi there!

Hallo!

You landed on the English page. If you prefer another language, please select below: