Reumatologie: Infraroodthermografie en echografie van de handen bij reumapatiënten

Korte samenvatting van het thermografisch onderzoek

Ultrasonografie (US) en power Doppler US (PDUS) worden wereldwijd gebruikt voor de diagnose van reumatoïde artritis (RA). Superb microvasculaire beeldvorming (SMI) is een goed instrument voor de evaluatie van ontstekingsactiviteit. Thermische beeldvorming is een contactloze, niet-invasieve procedure waarbij de temperatuur van de huid wordt gemeten. We doen verslag van een casus waarbij de thermische en echografische beelden van de hand worden vergeleken en geëvalueerd op ontstekingsactiviteit bij patiënten met RA. Casus: US-beeldvorming van de linkerhand van een 75-jarige vrouw met RA onthulde een hypoechoïsche laesie van het linkerpolsgewricht. PDUS en SMI evalueerden de bloedstroom volgens graad 2. De temperatuur van de hypoechoïsche laesie met hoge bloedstroom was hoger dan die van dezelfde locatie aan de andere kant. Deze studie toont aan dat het combineren van thermische en bloedstroombeelden nuttig kan zijn voor het detecteren van ontstekingsactiviteit bij RA-patiënten.

Trefwoorden: Infrarood thermografie; power Doppler; reumatoïde artritis; superb microvasculaire beeldvorming; ultrasonografie.

Yabunaka K, Hayashi N, Furumitsu Y, Ohno Y, Matsuzaki M, Yamauchi S. Infrared Thermography and Ultrasonography of the Hands in Rheumatoid Arthritis Patients. J Med Ultrasound. 2021 Jan 9;29(3):212-214. doi: 10.4103/JMU.JMU_113_20. PMID: 34729333; PMCID: PMC8515635.

De voordelen van ThermoScope

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hi there!

Hallo!

You landed on the English page. If you prefer another language, please select below: